Waterzijdig inregelen

Heeft u ook een radiator in de badkamer die altijd gloeiend heet wordt, terwijl het beneden in de keuken ijskoud is? Duurt het 's ochtends altijd zo lang voordat de woonkamer op temperatuur is? Dan is het hoog tijd dat u uw Cv installatie laat inregelen. U bent waarschijnlijk niet de enige, want volgens onderzoek functioneert namelijk 75% van de cv ketels niet optimaal.

Dit geeft de volgende problemen:

•Pand warmt niet in zijn geheel op.

•Sommige ruimtes zijn niet warmt te krijgen.

•Hoger dan gebruikelijk gasgebruik..

 

In tegenstelling tot wat veel installateurs doen, namelijk grotere radiatoren op hangen, kunt u vaak ook gewoon uw installatie waterzijdig inregelen. Een grotere radiator is vaak niet de oplossing en zal het probleem dan ook niet bij de kern aanpakken.

 

 

Wat betekend Cv installatie waterzijdig inregelen?

Het optimaliseren van een installatie is te vergelijken met het afstellen van een auto. Als alles goed op elkaar is afgestemd, rijdt de auto zuinig en comfortabel. Bij een Cv installatie is dat net zo. Cv optimalisatie betekent het verhelpen van geconstateerde gebreken aan de Cv, maar ook het waterzijdig inregelen. Goed inregelen wil zeggen dat door alle radiatoren voldoende water stroomt, dat op de juiste temperatuur is.

Bij het waterzijdig inregelen van uw cv-installatie zorgen wij ervoor dat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt. Eigenlijk wordt bij waterzijdig inregelen de maximale doorstroomopening ingesteld. Dat kan met het binnenwerk van de radiatorkraan of met het voetventiel. De radiator die ver van de ketel staat moet een grotere opening hebben dan radiatoren die dichtbij de ketel staan.

 

Waarom inregelen?

Het waterzijdig inregelen van een Cv voorkomt dat er onnodig veel water wordt gecirculeerd. Dit water moet allemaal opgewarmd worden en zorgt dus voor een hoger gasverbruik. Waterzijdig inregelen bespaart bovendien op het elektrisch energieverbruik van de pomp in de ketel, die hoeft immers veel minder water te circuleren. In de praktijk zijn de volumestromen in niet ingeregelde installaties 3 of 4 keer zo groot als nodig. Als u verwacht dat dit dan nog wel een positiefeffect heeft op bijvoorbeeld de opwarmtijd van de installatie komt u helaas ook bedrogen uit. Het teveel aan water zorgt voor een verwaarloosbare extra warmteafgifte.

 

Wat levert het inregelen van uw Cv installatie op?

- Jaarlijks 10% tot 15% besparing op uw gasverbruik.

- Comfort. De warmte wordt beter verdeeld en alle vertrekken bereiken de gewenste temperatuur.

- Binnen 2 á 3 jaar terugverdiend.

- Een beter milieu. Door de verminderde CO2–uitstoot draagt u bij aan het tegengaan van het broeikasefect.

youtu.be/02ZUu6LIFYI

Radiatorthermostaten

Wist u dat u door het gebruik van radiatorthermostaten in plaats van handbediende radiatorafsluiters gemiddeld al zo'n 10% besparing op gasverbruik kan worden gerealiseerd. Handbediende radiatorafsluiters staan in de praktijk volledig open of helemaal dicht. Op het moment dat de ketel warmte aflevert zal het opgewarmde water via de afsluiter door de radiator worden gevoerd en daarbij zijn warmte afgeven. Met radiator thermostaten wordt de hoeveelheid water die door de radiator wordt gevoerd afgestemd op de warmtebehoefte in het vertrek. Zodra de temperatuur in het vertrek de gewenste waarde begint te naderen zal de hoeveelheid water steeds iets meer worden beperkt. Zodat niet onnodig veel water door de radiator heen stroomt.

Voor meer informatie over energie en geld besparen kunt u ten aller tijden contact opnemen door te mailen naar: info@tisijs.nl